شکایت کلاهبرداری

شکایت کلاهبرداری

شکایت کلاهبرداری چگونه است؟ شخصی آپارتمانی خریده و وجه آن را پرداخت کرده ولی مالی به دستش نرسیده، شخصی خرید اینترنتی انجام داده ولی کالا را تحویل نگرفته است، شخص دیگری خودرو خریداری کرده ولی خودرو وجود خارجی ندارد و هزاران موردی که می توان مثال زد… آیا اینها کلاهبرداری است؟

مسیر درست شکایت

برای اینکه در محاکم قضایی مسیر درست را طی کنید و در دادگاه کیفری موفق شوید باید “عمل مجرمانه” را بتوانید به درستی تعیین کنید. یعنی برای شکایت کلاهبرداری باید اقداماتِ کلاهبرداری با تعریف قانونی آن انطباق داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است هزینه و زمان از دست بدهید و چه بسا آثار بد حقوقی برای شما داشته باشد.

تعریف کلاهبرداری

ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری بیان می دارد:

هر کسی از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکت ها یا تجارتخانه ها یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود.

شکواییه کلاهبرداری

شکواییه یا شکایت نامه کلاهبرداری همانطور که گفته شد با در نظر گرفتن ارکان جرم و همچنین تطبیق عمل انجام شده با قانون انجام می پذیرد. بنابراین شاکی باید ماوقع را شرح دهد و به نکاتی اشاره کند که در قانون، آن نکات جرم تلقی می شوند.

نمونه شکواییه کلاهبرداری

شما هیچ نمونه قابل استفاده ای در اینترنت نمی توانید پیدا کنید که مشخصاً به درد شما بخورد! چرا که مسائل حقوقی نیاز به تحلیل توسط وکیل یا حقوقدان دارد و هرگونه جستجو در این خصوص بی فایده است. بنابراین جهت تنظیم شکوائیه فنی به وکیل متخصص مراجعه کنید.

کسب اطلاعات بیشتر: وکیل پایه یک دادگستری

هزینه شکایت کلاهبرداری

هزینه شکایت کلاهبرداری مثل سایر شکایت های کیفری است و غیر مالی محاسبه می شود و هزینه ای حدود 200 تا 300 هزار تومان در ابتدای کار دارد. البته ممکن است موضوع به کارشناس ارجاع شود که هزینه های کارشناس با توجه به کار انجام شده، توسط قاضی تعیین می گردد. البته هزینه فوق در مواردی است که شکایت توسط وکیل انجام نشده باشد. در صورتی که وکیل متخصص در شکایت کلاهبرداری داشته باشید هزینه قطعاً بیشتر خواهد شد.

مراحل شکایت کلاهبرداری

  • مرحله اول جمع آوری ادله است

بابت هر موضوعی که می خواهید شکایت کنید باید دلایل و مدارک مورد نیاز را جمع آوری کنید. مثلاً اگر شکایت کلاهبرداری خودرو باشد باید مبالغ واریزی و مبایعه نامه و استشهادیه شهود را آماده کنید.

  • تنظیم شکواییه

شکایت نامه توسط اشخاص ماهر یا وکلا نوشته شود.

  • ثبت شکایت در دفتر خدمات قضایی

جهت ثبت هرگونه شکایت، ابتدا شما باید عضو سامانه ثنا باشید. دفاتر خدمات قضایی قبل از ثبت شکایت کلاهبرداری، ثبت نام سامانه ثنا را انجام می دهند و سپس شکواییه شما را ثبت می کنند. دفاتر خدمات، متن شکایت و مدارک شما را می گیرد و پس از وارد کردن متن شکایت در سیستم و اسکن مدارک، آنها را به شما پس می دهد.

  • ارسال شکواییه به دادرسرا

دفتر خدمات قضایی شکایت را به دادسرا ارسال می کند و برای شما پیامکی حاوی ارجاع پرونده به یکی از شعبه های دادسرا ارسال می گردد و شما باید جهت پیگیری پرونده به مرجع مربوطه مراجعه نمایید.

  • ارجاع پرونده به دادگاه توسط دادسرا

دادسرا پس از انجام تحقیقات و همچنین بررسی اظهارات شما در صورتی که با وقوع جرم موافق بود، پرونده را به دادگاه ارسال می کند.

رسیدگی در دادگاه کیفری

دادگاه کیفری پس از دعوت طرفین و اخذ توضیحات، مبادرت به صدور حکم می کند که ممکن است حکم برائت یا محکومیت باشد.

رسیدگی در دادگاه تجدیدنظر

دادگاه تجدیدنظر استان پس از رسیدگی ممکن است رای دادگاه بدوی را تأئید کند و یا نقض کند که این رای قطعی خواهد بود.

شکایت کلاهبرداری خودرو

چه نوع معامله خودرویی را می توان تحت عنوان کلاهبرداری خودرو تحت تعقیب قرار داد؟ فروش مال غیر خودرو و هرگونه فروشی که عملاً با توسل به وسایل متقلبانه، پولی دریافت شود و خودرویی در کار نباشد. توجه کنید که فروش خودروی معیوب و تصادفی تحت عنوان کلاهبرداری قرار نمی گیرد. همچنین با توجه به اینکه “بردن مال غیر” از ارکان کلاهبرداری است، اگر پول یا مالی پرداخت نشود تحت عنوان این جرم قرار نمی گیرد.

همچنین ثبت نام شرکت های بی نام و نشان و فروش خودرو و عدم تحویل، می تواند تحت عنوان کلاهبرداری خودرو تحت پیگرد قرار بگیرد.

شکایت از کلاهبرداری تلفنی

کم نیستند اشخاصی که با کلاهبرداری تلفنی مال خود را باخته اند. این افراد با وعده جایزه و یا وعده های مشابه پولی به حساب کلاهبردار واریز کرده اند و یا بدون اطلاع، به جلوی دستگاه ای تی ام مراجعه کرده و وجهی به حساب اشخاص واریز کرده اند.

در این مواقع تنها رد پای موجود برای شکایت، شماره تلفن تماس گرفته شده و حساب مقصد است. معمولاً پس از شکایت کلاهبرداری، پلیس آگاهی با دستور دادسرا سرنخ این حساب های بانکی را دنبال می کند و به شخص مجرم می رسد. گاهی هم امکان ردیابی وجود ندارد.

شکایت کلاهبرداری با وعده ازدواج

آیا صرف وعده ازدواج جرم است؟ آیا بردن مال دیگری با وعده ازدواج جرم است؟

در پرونده های این چنینی، مقام قضایی باید به این نتیجه برسد که نیت شخص برای دادن وعده ازدواج فقط سوء استفاده مالی بوده است. به عنوان مثال اگر دختر و پسری با هم قرار ازدواج بگذارند و پسر مبلغ 500 میلیون تومان از دختر قرض بگیرد و پس ندهد و این موضوع باعث بشود که رابطه طرفین خراب شود، کلاهبرداری نیست.

وقتی جرم اثبات می شود که شاکی ثابت کند متهم فقط به قصد بردن مال و با توسل به وسایل متقلبانه ترتیباتی را اتخاذ نموده که اموال شاکی را از او بگیرد و موفق به این کار شده باشد. یعنی حتی اگر به قصد کلاهبرداری وعده ازدواج داده شده باشد ولی مالی برده نشود، جرم کلاهبرداری صورت نگرفته است.

کلام پایانی

پرونده کلاهبرداری از جمله دعاوی تخصصی و فنی در حقوق کیفری است. وکیل ماهر و با تجربه در این امر چه از حیث ارائه مشاوره و چه از نظر قبول وکالت می تواند راهگشای شما در این امر باشد. ما سالهاست که در این مسیر، تجربه اندوخته ایم؛ با ما تماس بگیرید.

2 دیدگاه. Leave new

  • بهنام ویسی
    2023-07-22 00:03

    سلام یه شخصی گفته که ۲۵۰ بابت خرید حواله خودرو واریز کن که ۱۵۰ ت به حساب ایران خودرو واریز میشه و ۱۰۰ ت صاحب حواله برمیداره که موقع تسویه حساب با ایران خودرو شخص گفته که من اینجوری نگفتم و وجوه مذکور متعلق به صاحب حواله هست .
    ایا از این شخص میتونم شکایت کنم اگه مدرک داشته باشم؟

    پاسخ
    • گروه وکلای سایا
      2024-01-14 19:02

      با سلام
      موضوع شما نیاز به اثبات دارد. حتی در مواردی که موضوع اثبات می شود بسیاری از محاکم با این استدلال که صرف دروغ گفتن جرم نیست، موضوع را از مصادیق کلاهبرداری نمی دانند و دعوای شاکی مردود اعلام می شود. علت آن این است که کلاهبرداری ارکان مختلفی دارد که یکی از آنها توسل به وسایل متقلبانه و انجام اقداماتی است که در نتیجه آن طرف مقابل فریب بخورد

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

جدیدترین مطالب سایت