طلاق به درخواست زوجه

طلاق به درخواست زوجه

از آنجایی که در قانون ایران حق طلاق با مرد است، خانم ها برای گرفتن طلاق یا باید با شوهر خود توافق کنند و طلاق توافقی بگیرند یا برای گرفتن طلاق یک طرفه دلایل قانونی و اصلاحاً محکمه پسندی ارائه کنند. در ادامه دلایلی که میتواند از موجبات تقاضای طلاق به درخواست زوجه (زن) باشد را آورده ایم. ولی توجه داشته باشید که علاوه بر دلایل ذیل در صورتی که زن به هر نحوی به دادگاه اثبات کند که ادامه زندگی برای وی مقدور نبوده و یا بسیار سخت است، دادگاه با بررسی دلایل ارائه شده توسط خانم حکم به طلاق میدهد.

دلایل محکمه پسند طلاق به درخواست زوجه (زن)

عمده دلایل محکمه پسند برای طلاق به درخواست زن به قرار زیر است:

  • عدم پرداخت نفقه
  • بیماری های مقاربتی مرد
  • عقیم بودن مرد
  • ترک زندگی مشترک توسط شوهر
  • معیوب بودن مرد از لحاظ جنسی
  • اثبات خیانت
  • سوء رفتار مرد (کتک زدن، فحاشی)
  • بیماری صعب العلاج شوهر
  • ازدواج مجدد مرد

و موارد دیگر بسته به شرایط قانونی …

دلایل فوق بخشی از مواردی بود که در دادگاه ها مطرح می شود. ولی بطور کلی با حصول شرایط ضمن عقد که در عقدنامه قید شده است و همچنین وجود عسر و حرج (تنگنا و سختی) برای زن و اثبات آن، امکان طرح دعوای طلاق به درخواست زن (زوجه) وجود دارد.

درخواست طلاق از طرف زن چقدر طول میکشد؟

رسیدگی به پرونده های قضایی به عوامل مختلفی از جمله تراکم کار پرونده ها در شعبه ای که پرونده به آن ارجاع میشود، سرعت تصمیم گیری دادگاه ها، نحوه طرح دعوا توسط زوجه یا وکیل وی و همچنین دلایلی که جهت طلاق به دادگاه ارائه میشود و… بستگی دارد.

بنابراین واقعیت این است که پیش بینی دقیق زمان صدور حکم طلاق توسط دادگاه امکان پذیر نیست ولی با توجه به تجربه ما در صدور چنین احکامی، تقاضای طلاق توسط زوجه میتواند به صورت میانگین 4 ماه تا 1 سال (شاید بیشتر) زمان ببرد.

تکلیف مهریه در طلاق به درخواست زوجه

فی الواقع در قانون، تقاضای طلاق ارتباطی با مهریه ندارد. چرا که به محض وقوع عقد، زن مالک مهریه میشود و میتواند تقاضای مطالبه مهریه را به دادگاه بدهد.

ممکن است این سوال پیش بیاید که اگر تقاضای طلاق از طرف زوجه باشد، آیا زن می بایست تمام یا بخشی از مهریه را ببخشد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که آنچه که در قوانین نوشته شده با آن چیزی که در رویه قضایی حاکم است کمی تفاوت دارد. عملاً در مواردی که زن تقاضای طلاق میکند و دلایل خیلی محکمی برای گرفتن طلاق به دادگاه ارائه نمیکند، بخشیدن مهریه یا بخش زیادی از آن یک ذهنیت مثبت برای دادگاه ایجاد میکند که زوجه واقعاً در عسر و حرج است و ادامه زندگی مشترک بدون در نظر گرفتن مسائل مالی برایش مقدور نیست. از این رو علیرغم اینکه در قانون مهریه و طلاق هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند و مهریه یک طلب است که توسط آقا باید به خانم پرداخت شود، لیکن در عمل بخشیدن کل مهریه یا قسمتی از آن میتواند این ذهنیت مثبت را در دادگاه ایجاد کرده و محکمه را برای صدور راحت تر حکم طلاق متقاعد نماید.

بیشتر بدانید: طلاق از طرف مرد

سوالات مهم در مورد طلاق از طرف زن (زوجه)

حضانت فرزند در صورت طلاق از طرف زن چگونه خواهد بود؟

حضانت فرزندان تا پایان 7 سالگی با مادر و بعد از آن با پدر است. ضمناً بعد از اتمام سن 9 سالگی در دختر و سن 15 سالگی در پسر، فرزندان از سن حضانت خارج شده و تصمیم گیری در مورد اینکه با چه کسی زندگی کنند با خودشان است.

کسب اطلاعات بیشتر: شرایط دریافت حضانت فرزند

آیا خیانت مرد از دلایل طلاق زن محسوب میشود؟ 

خیانت یک واژه عرفی است که در قانون با این عبارت پیش بینی نشده است. آنچه که در قانون آمده  رابطه نامشروع است. رابطه نامشروع رابطه ای است بین زن و مردی که با هم رابطه زوجیت ندارند (زن و شوهر نیستند) ولی علیرغم اینکه رابطه آنها جنبه جنسی دارد لزوماً به رابطه کامل جنسی (دخول) منتهی نمیشود. بنابراین وقتی صحبت از رابطه نامشروع میشود لزوماً به معنای رابطه کامل جنسی نیست. همین که یک مرد متأهل با زن دیگری ارتباط پیامکی عاشقانه داشته باشد و یا همدیگر را ببوسند میتواند از مصادیق رابطه نامشروع محسوب شود. در اینجا اگر زن بتواند برای دادگاه اثبات نماید که رابطه نامشروع اتفاق افتاده است میتواند با اخذ رای از دادگاه کیفری در دادگاه خانواده تقاضای طلاق نماید.

تکلیف جهیزیه در طلاق به درخواست زن

با توجه به اینکه جهیزیه متعلق به زن است، زن هر وقت بخواهد میتواند جهیزیه خود را استرداد نماید (پس بگیرد). بنابراین تقاضای طلاق هیچ خللی در مالکیت زن نسبت به جهیزیه ایجاد نمیکند. حتی در صورتی که زوجین به زندگی مشترک خود ادامه دهند، فراهم آوردن وسایل زندگی (اثاث البیت) به عهده مرد است و فی الواقع تهیه کردن اثاث خانه جزو نفقه محسوب میشود. لذا از آنجایی که در عرف ما ایرانیان جهیزیه توسط زن تهیه میشود، از اینرو قانون نیز آن را به رسمیت شناخته و راه های استرداد جهیزیه را پیش بینی کرده است.

تقاضای طلاق از طرف زوجه در دوران نامزدی

در عرف ما دوران نامزدی به دو وضعیت اطلاق میشود: اولی وضعیتی است که دختر و پسر عقد نکاح را جاری نکرده اند و اصطلاحاً به همدیگر تعهد ازدواج داده اند. در حالت دوم دختر و پسر عقد نکاح را جاری کرده اند ولی با یکدیگر رابطه جنسی برقرار نکرده اند. در اینجا منظور ما از طلاق در دوران نامزدی همان حالت دوم است که زن و مرد بعد از انعقاد عقد نکاح با یکدیگر نزدیکی نداشته اند و میخواهند طلاق بگیرند. در اینجا طلاق از طرف زن در دوران نامزدی همان آثاری را دارد که در دوران بعد از نامزدی به آن بار میشود. فقط تنها تفاوت آن این است که نصف مهریه به زن تعلق میگیرد. بنابراین برای تقاضای طلاق از طرف زوجه همان دلایلی باید ارائه شود که در دوران غیر از نامزدی میبایست ارائه میشد.

تقاضای طلاق به درخواست زن به دلیل مشکلات روانی مرد

اختلالات و مشکلات روانی طیف گسترده ایست که تشخیص آن میبایست توسط پزشکی قانونی صورت بگیرد. بنابراین به عنوان مثال عصبی بودن یک مرد لزوماً به معنای اختلال و مشکلات روانی نبوده یا اگر هم در دسته بیماری های روانی قرار بگیرد میبایست در حدی باشد که به تشخیص پزشکی قانونی و دادگاه مخل زندگی مشترک باشد.

عدم مراجعه مرد برای تست اعتیاد و آزمایش پزشکی

این سوال حتی در رویه قضیه و بین حقوق دانان نیز پاسخ واحدی ندارد. از طرفی بعضی از محاکم عدم مراجعه مرد به پزشکی قانونی را نشانه صحت ادعای زن میدانند و اینگونه استدلال میکنند که وقتی زن مدعی وجود بیماری در مرد است، ولی مرد برای احراز صحت و سقم قضیه به پزشکی قانونی مراجعه نمیکند بنابراین نشانه ایست که مرد واقعاً بیماری ادعا شده توسط زن را دارد. از طرف دیگر برخی از محاکم بر این عقیده اند که صدور حکم طلاق نیازمند دلیل است و وقتی به آن میتوان نام “دلیل” گذاشت که توسط پزشکی قانونی محرز شده باشد. از اینرو در دادگاه ها نیز رویه ثابت و مشخصی در این خصوص وجود ندارد.

نحوه اقدام اولیه برای درخواست طلاق از طرف زن (زوجه)

یکی از دشوارترین دعاوی در حوزه حقوق خانواده، طلاق به درخواست زوجه است. از این رو توصیه میشود حتی المقدور از وکیل متخصص در این حوزه استفاده کنید. جهت شروع، بسته به دلیلی که میخواهید بر مبنای آن پرونده را پیش ببرید میبایست مدارک مربوط به آن را پیوست دادخواست خود کنید و از طریق دفاتر خدمات قضایی اقدام کنید.

مدارک مورد نیاز برای درخواست طلاق از طرف زن عقدنامه، شناسنامه، کارت ملی به انضمام دلایلی است که زن به استناد آن میخواهد درخواست طلاق کند. به عنوان مثال در صورتی که خانم به دلیل زندانی بودن شوهرش میخواهد تقاضای طلاق کند، میبایست حکمی که توسط دادگاه، شوهرش محکوم به  زندان شده است را پیوست دادخواست نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

جدیدترین مطالب سایت