انواع طلاق

انواع طلاق

اگر به دنبال کسب اطلاعات کامل در خصوص انواع طلاق هستید به بهترین جای ممکن آمده اید! طلاق یا جدایی، به فرآیندی گفته می شود که طی آن زن و مرد پس از گذراندن یک دوره دادگاهی از هم دیگر جدا می شوند و زندگی خود را به صورت مجردی ادامه می دهند.

انواع طلاق در قانون و شرع

در قانون و شرع دو حالت کلی طلاق وجود دارد: بائن و رجعی.

طلاق بائن خود بر دو قسم است: خلع و مبارات.

طلاق توافقی هم در واقع از نوع خلع است که در عرف قضایی و همچنین در قانون حمایت خانواده از آن با عنوان توافقی یاد می شود.

طلاق توافقی مسیر آسان تر و سریع تری برای جدایی بوده و طی آن زن و مرد با هم به توافق می رسند که از هم جدا شوند و زندگی خود را به صورت جداگانه و مجردی ادامه دهند. در این نوع روش جدایی، افراد باید در یک سایتی تحت عنوان مشاوره طلاق بهزیستی ثبت نام کنند و حتما در مشاوره ای که از سوی این سازمان برای این افراد تدارک دیده می شود، شرکت کنند. بدیهی است در صورتی که این افراد در مشاوره سازمان بهزیستی شرکت نکنند، وقت دادگاه برای جدایی توافقی به آن ها داده نمی شود.

این نوع از طلاق از انواع طلاق های ذکر شده در قانون و شرع نیست. بلکه به جهت توافق زوجین برای جدایی به نام طلاق توافقی خوانده میشود. بدین معنی که خود جدایی به صورت توافقی میتواند از نوع خلع یا مبارات یا بائن باشد.

در این نوع روش جدایی، زن و مرد با هم به توافق می رسند که پس از طی مراحلی که برای آنها تعیین شده است از هم جدا شوند. در این روش زن و مرد باید در سامانه تصمیم، برای گرفتن وقت مشاوره ثبت نام کنند. پس از این که زمان موعود فرا می رسد، زن و مرد باید برای مشاوره به سازمان بهزیستی مراجعه کرده و مشاوره های قبل از جدایی برای آن ها انجام شود. پس از این مرحله یک وقت دادگاه برای آنها تعیین می شود که به نزد قاضی بروند تا با صلاحدید  قاضی حکم جدایی برای آنها صادر شود. پس از این مرحله زن و مرد می توانند تا سه ماه پس از حکم قاضی به دفاتر ثبت مراجعه کرده و جدایی خود را ثبت کنند. در این روش، همه املاک و دارایی هایی که به نام طرفین می باشد، به صورت توافقی بین آنها تقسیم می شود و معمولا دعوایی بین آنها صورت نمی گیرد و پس از جاری شدن صیغه جدایی افراد به زندگی خود به صورت جداگانه ادامه می دهند.

جهت دریافت اطلاعات دقیق تر پیشنهاد میکنیم به مطلب طلاق توافقی مراجعه کنید.

طلاق رجعی به عنوان یکی از انواع طلاق

یکی دیگر از انواع طلاق، رجعی می باشد. در این نوع جدایی، برای مرد در مدت زمان عده زن حق رجوع و بازگشت به زندگی زناشویی وجود دارد و مردها می توانند در این مدت زمان به رابطه خود باز گردند. اما اینجا ممکن است این سوال پیش بیاید که عده چیست و چه مدت زمانی طول میکشد؟

عده در واقع از زمان جدایی زن و مرد شروع می شود و تا زمانی که زن 3 بار عادت های ماهیانه خود را می گذراند و پاک می شود ادامه دارد. در طول این مدت، زن نمی تواند ازدواج مجدد داشته باشد و باید صبر کند تا زمان عده او به پایان برسد. مرد نیز می تواند در طول این مدت زمان که معمولا حدود 3 ماه است، به زن خود رجوع کند و با او رابطه خود را از سر بگیرد. به همین دلیل به این روش جدایی، روش رجعی می گویند زیرا برای برگشتن مرد حقی قرار داده شده است و مرد می تواند در مدت زمان مشخص شده پس از جدایی به زندگی زناشویی خود بازگردد و نیازی به عقد مجدد نخواهد بود.

از جمله شرایط این نوع جدایی آن است که همسر مرد دوشیزه نباشد. به عبارت دیگر اگر همسر مرد دوشیزه و باکره باشد، مثلاً زن و شوهر در دوران عقد باشند، این روش جدایی برای آنها ممکن نخواهد بود. بعلاوه در مواردی که همسر مرد یائسه باشد نیز از این روش جدایی نمیتوان استفاده کرد.

طلاق بائن

طلاق بائن به عنوان یکی از انواع طلاق، دقیقاً نقطه مقابل رجعی می باشد. به عبارت دیگر در این روش جدایی مرد نمی تواند به همسر و زندگی زناشویی خود بازگردد. از جمله مواردی که در آن از این روش جدایی استفاده می شود، می توان به جدایی از زن یائسه، جدایی از زن باکره و دوشیزه، جدایی خلع و مبارات اشاره کرد. در ادامه این مقاله در ارتباط با جدایی های خلع و مبارات صحبت خواهیم کرد.

بیشتر بدانید: طلاق غیابی و نکات حقوقی آن (در حال آماده سازی مطلب …)

طلاق بائن غیر مدخوله

یکی دیگر از انواع روشهای جدایی زن و مرد، جدایی بائن غیر مدخوله می باشد. در این روش که پیش از رابطه جنسی بین زن و مرد انجام می شود، مرد حق رجوع به همسر خود را نداشته و زن می تواند بلافاصله پس از جدایی به عقد و نکاح مرد دیگری درآید. به این دلیل از لفظ غیر مدخوله در این نوع جدایی استفاده می شود که هنوز رابطه جنسی بین آنها برقرار نشده است و زن باکره است. حال ممکن است زن و مرد در زمان عقد باشند و یا به هر دلیلی پس از ازدواج نتوانسته باشند رابطه جنسی برقرار کنند.

طلاق خلع از دیگر انواع طلاق

همانطور که گفته شد خلع و مبارات از زیر مجموعه های طلاق بائن محسوب میشود. در این روش جدایی، زن می تواند با بخشش مقداری از مال خود به شوهر به عنوان خلع، از او جدا شود. در این روش، زن از شوهر خود کراهت دارد و میخواهد با بخشیدن قسمتی از مال خود به شوهر، از او جدا شود. شوهر نیز نمی تواند به زندگی زناشویی خود باز گردد و جدایی آنها از نوع رجعی نخواهد بود. اما در صورتی که زن از بخشش خود پشیمان شود، می تواند مالی که به شوهر خود داده است را از او پس بگیرد و پس از این کار، شوهر حق دارد در زمان عده به زن رجوع کند و رابطه خود را از سر بگیرد و نیازی به عقد مجدد نخواهد بود.

به عبارت دیگر در طلاق خلع، به علت کراهتی که زن از شوهر خود دارد پیشنهاد بخشش مبلغ یا مالی را به وی میدهد. متعاقباً ضمن یک توافق، مرد نیز در قبال دریافت این مال حق خود را که همانا حق طلاق است اعمال مینماید و زن را مطلقه میکند. حال به موجب قانون زن حق دارد بعد از مطلقه شدن در مدت عده از آنچه به شوهر خود بخشیده است پشیمان شده و به اصطلاح حقوقدانان به مابذل رجوع کند. رجوع به مهریه توسط زن در دفترخانه ای که صیغه طلاق جاری شده است انجام میشود. یعنی زن در زمان عده به دفترخانه مراجعه میکند و اعلام مینماید که تقاضای رجوع به مالی که بذل کرده است را دارد.

نکته قابل توجه این است که به محض رجوع توسط زن، طلاق خلع به طلاق رجعی تبدیل میشود. بدین معنی که شوهر نیز متقابلاً حق رجوع به ازدواج را خواهد داشت.

طلاق مبارات

در واقع تفاوت طلاق خلع و مبارات در این است که در حالت خلع، کراهت یک طرفه از سوی زن است. ولی در مبارات کراهت زوجین دو طرفه است. در طلاق مبارات هم مثل خلع برای مرد حق رجوع وجود ندارد. همچنین بخشش مال از طرف زن نباید بیش از میزان مهریه باشد. در حالی که در طلاق خلع این بخشش میتواند کمتر، مساوی و یا بیشتر از مهریه باشد. عده طلاق مبارات نیز 3 طهره است. بدین معنی که زن سه بار باید دوران قاعدگی را طی کند و بعد از پاکی برای سومین بار عده طلاق مبارات نیز به اتمام میرسد.

سوالات متداول در خصوص انواع طلاق

آیا زوجین میتوانند خودشان نوع طلاق را تعیین کنند؟

خیر. زوجین نمیتوانند خودشان به دادگاه تکلیف کنند که چه نوعی از طلاق در رای دادگاه آورده شود. بلکه روشی که برای رسیدن به رای دادگاه طی میکنند تعیین کننده نوع طلاق است.

رجوع مرد بعد از طلاق چگونه است؟

در مدت عده (حدوداً 3 ماه) بعد از طلاق، مرد میتواند به دفترخانه تنظیم کننده سند طلاق مراجعه نماید و اعلام کند که قصد رجوع به زندگی زناشویی را دارد. دفترخانه نیز مراتب رجوع را ثبت مینماید.

در صورتیکه طلاق در دوران نامزدی انجام شود چه نوع طلاقی خواهد بود؟

اگر قبل از رابطه زناشویی طلاق انجام شود، از نوع بائن خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

خروج از نسخه موبایل